U utorak 18. travnja 2023. učenici su nakon održanih Ice breaking aktivnosti išli na terensku nastavu. Uz stručno vodstvo ravnatelja Muzeja Slavonije, učenici i učitelji upoznali su Tvrđu, a zatim su sudjelovali na radionici izrade  pop up razglednica s motivom mosta. Druga radionica održala se uz rijeku Dravu. Učenici su istraživali živi svijet u kapljici vode iz rijeke Drave, mikroskopirali, proučavali i uspoređivali prirodni tok rijeke s onim kojega je načinio čovjek te zaključili da mijenjanje toka rijeke ima velik utjecaj na raznolikost biljnog i životinjskog svijeta rijeke. Također, učenici su naučili da je Kopački rit prirodna obrana grada Osijeka od poplave na način da se višak vode iz Drave i Dunava izlijeva upravo u rit i na taj način čini bogato močvarno područje. Obilazak staroga grada zaključili smo posjetom jednom od najpoznatijih slastičarnica u Osijeku i zasladili se “slambošem”.

U poslijepodnevnim satima učenici su se u školi razonodili igranjem sportskih igara, graničara i košarke, a zatim su otišli na vožnju osječkom kompom kako bi rijeku doživjeli na još jedan način te uvidjeli da se kompa pokreće isključivo energija vode.

V torek, 18. 4. 2023, so se učenci po ice break aktivnostih odpravili na teren. Učenci in učitelji so ob strokovnem vodenju direktorja Muzeja Slavonije spoznali Tvrđu, nato pa sodelovali v delavnici izdelovanja pop-up razglednic z motivom mostu. Druga delavnica je potekala ob reki Dravi. Učenci so raziskovali živi svet v kapljici vode iz reke Drave, uporabili mikroskop, preučevali in primerjali naravni tok reke s tistim, ki ga je ustvaril človek, in ugotovili, da ima spreminjanje toka reke velik vpliv na pestrost flore reke. Učenci so izvedeli tudi, da je “Kopački rit” naravna obramba mesta Osijek pred poplavami na način, da se odvečna voda iz Drave in Donave steka prav tja in tako tvori bogato močvirno območje. Ogled starega mestnega jedra smo zaključili z obiskom ene najbolj znanih osijeških slaščičarn in se posladkali s “slambošem”.
Popoldne so se učenci v šoli zabavali ob igranju športnih iger (med dvema ognjema in košarka), nato pa so se odpravili na vožnjo s kompom Osijek, da bi reko doživeli še na drug način in videli, da trajekt poganja izključno energija vode.

Projektni tim “OŠ Grigor Vitez”, Osijek in OŠ Trnovo, Ljubljana

Video: https://meduza.carnet.hr/index.php/media/embed/33573

Dostopnost